Project: Internet of Things

Internet of Things (IoT) is een systeem van (zeer veel) apparaten die verbonden zijn met elkaar via het Internet. De apparaten kunnen sensoren en actuatoren hebben. Daarnaast kunnen ze ook ‘slim’ zijn.

Domotica is een voorbeeld van IoT. Tegenwoordig kan je je huis ‘slim’ maken met apparaten zoals slimme deurbellen (bijv. Skybell), draadloze verlichtingssystemen (bijv. Philips Hue),  slimme thermostaten (bijv. Nest). Met je mobiel kan je deze apparaten op afstand bedienen, of zelfs elkaar laten beïnvloeden (bijv. als er op de deurbel wordt gedrukt gaan de lampen in huis knipperen).

Doel van het project

Doelstelling van dit project is de technieken die nodig zijn om een IoT applicatie te bouwen te onderzoeken. Een aantal embedded devices zullen real-time data versturen naar een server. Deze data zal real-time gevisualiseerd en met machine learning geanalyseerd worden.

Toepassingen

Industrie 4.0, Smart City, domotica, slimme landbouw, machine monitoring, proces optimalisatie

Technieken

Embedded devices, cloud server, real-time streaming databases, visualisatie, machine learning

Team

Albert van Breemen, aiblog.nl

Gerald Hilderink, WazaLogic


Planning

Milestone 1 – Technologie demo

De eerste milestone in dit project is het realiseren van een technologie demo. Deze zal bestaan uit (embedded) devices die data sturen naar een cloud server. Vanuit de server wordt de data real-time gevisualiseerd op deze pagina. Tijdens deze milestone worden verschillende technologie componenten met elkaar vergeleken. Typische vragen zijn:

  • Wat voor soort embedded platform wordt er gebruikt?
  • Welk type connectiviteit (radio, bluetooth, wifi, 3G, wired)?
  • Hoe kan een device het netwerk en cloud server vinden?
  • Hoe wordt security geregeld?
  • Hoe zich de software stack / architectuur eruit?
  • Wat voor soort server of cloud diensten (Google Cloud, Amazon AWS, Microsoft Azure) kan je gebruiken?

Milestone 2 – Applicatie demo

De tweede milestone van dit project is het realiseren van een applicatie demo. Het verschil met de eerste milestone is dat de devices nu sensoren gaan gebruiken en de data geanalyseerd gaat worden (met AI technieken) om (business) waarde te creëren.


Resultaten

Demo 1 – Sensor data weergeven op webpagina

Met IoT technologie kan je sensor data mengen met webpagina’s. Hieronder staan een aantal meters die real-time sensor data laten zien van een embedded device dat geplaatst is bij iemand thuis. Het device maakt contact met een MQTT pub/sub server. Via websockets maakt deze pagina ook contact met de MQTT pub/sub server om de data te ontvangen en weer te geven op deze pagina.

(Als er geen verbinding is met de MQTT server, of de heartbeat meter beweegt niet om de 5 seconde, dan moet je deze pagina verversen.)

Not connected with MQTT Server