Neural Adaptive Control

Neural Adaptive Control

Neurale netwerken zijn een veelbelovende technieken om geavanceerde regelsystemen te maken. Door gebruik te maken van zowel domeinkennis als data weten regelsystemen op basis van neurale netwerken veelal betere resultaten te behalen dan standaard lineaire regelsystemen. Met een stevig wiskundig fundament kan je ook laten zien dat deze online lerende regelsystemen stabiel kunnen zijn.

Tijdens een zeer uitgebreide studie heb ik, nu al weer 21 jaar geleden, een overzicht gemaakt van het toepassen van neurale netwerken voor regelsystemen. Onlangs kwam ik de papieren versie van mijn onderzoek weer tegen. Met de grote (her-)interesse in Artificial Intelligence en Deep Learning was ik nieuwsgierig wat nu precies 21 jaar geleden mijn bevindingen waren. Verrassend genoeg zijn de concepten en theorie nog up-to-date en toepasbaar.

Natuurlijk zijn er na 21 jaar veel vorderingen gemaakt. Ten eerste is er tegenwoordig veel meer rekenkracht en geheugenruimte beschikbaar. Hierdoor kunnen complexere neurale netwerk gebruikt worden. Ten tweede zijn er vorderingen gemaakt op het gebied van algoritmen. Er zijn nieuwe versies van de gradient descent leerregel (zoals Adam en Adagrad) die efficiënter werken bij neurale netwerken met meer lagen. Ook zijn er goede oplossingen voor het trainen van zogenaamde recurrent neural networks. Deze netwerken worden veel toegepast op tijdreeks data, zoals spraak, weer gegevens en beurskoersen. Ten slotte is er tegenwoordig veel meer data beschikbaar. Hierdoor kan je offline een neuraal netwerk trainen, of complexe problemen aan zoals autonoom rijdende auto’s of het reduceren van het energieverbruik in datacenters [1].

Als je meer wilt weten over dit onderwerp en hoe je met neurale netwerken het probleem van bijvoorbeeld de inverted pendulum kunt oplossen, lees dan mijn scriptie via onderstaande link.

A.J.N. van Breemen, Neural Adaptive Control, 1997

 

[1] https://deepmind.com/blog/deepmind-ai-reduces-google-data-centre-cooling-bill-40/

Geef een reactie