Eliza

ELIZA is een bekend AI programma dat in 1964-1966 ontwikkeld werd door MIT professor Joseph Weizenbaum. ELIZA gedraagt zich als een rogeriaanse psycholoog. Ze luistert aktief naar wat een gebruiker zegt en reageert hierop in het Engels door vragen stellen.

Tegenwoordig noemen we ELIZA een ‘chatbot’. Chatbots krijgen weer volop aandacht omdat met deep learning AI technieken nieuwe resultaten worden behaald. Chatbots worden ook wel de ‘nieuwe apps’ genoemd. In combinatie met spraakgestuurde apparaten zoals Google Home, iPhone/HomePod (Siri) en Amazon Echo (Alexa) kan deze technologie erg bruikbaar worden.

De naam ELIZA komt uit het toneelstuk Pygmalion (1913). In het toneelstuk gaat professor Higgings de weddenschap aan dat hij de eenvoudige bloemenverkoopstertje Eliza Doolittle in korte tijd Engels kan leren.

Het onderzoek naar ELIZA maakt duidelijk dat een programma dat intelligent gedrag nabootst, zelf niet intelligent hoeft te zijn. Vergelijkbaar met het onderzoek naar de General Problem Solver heeft ELIZA de ontwikkeling van technologie gestimuleerd. ELIZA maakt gebruik van patroonvergelijking (engels: ‘pattern matching’), een onmisbare component in veel computertalen en programma’s.

Je kan zelf via je browser interactief aan de slag gaan met Eliza. Ga hiervoor naar binder waar een Jupyter Notebook staat met een beschrijving van hoe je Eliza kunt programmeren in Python. Hierbij wordt een vertaling gemaakt van LIPS naar Python uit het boek ‘Paradigms of Artificial Intelligence Programming’ van Peter Norvig.