Diving into Deep Learning

Diving into Deep Learning

De ontwikkelingen op het gebied van Kunstmatige Intelligentie (KI) gaan snel. Doorbraken op het gebied van nieuwe algoritmen en hardware maken het mogelijk om slimme toepassingen te ontwikkelen die tot voor kort niet mogelijk waren. Voorbeelden zijn slimme camera’s die mensen en objecten herkennen, en spraakgestuurde assistenten zoals Siri en Alexa.

Tweede golf KI toepassingen

De eerste golf van KI toepassingen zijn ontwikkeld door bedrijven zoals Google, Facebook, Microsoft, Uber en meer. Deze bedrijven hebben voornamelijk consumenten applicaties ontwikkeld waarbij de KI gebruik maakt van goed gedefinieerde data uit databases. We zien inmiddels een tweede golf van KI toepassingen. Bedrijven zoals GE, Bosch, Siemens, Kuka en Fanuc investeren in deze golf. KI algoritmen worden ingezet om nuttige informatie uit grote hoeveelheden sensor data te halen. De sensor data bevat vaak ruis en de betekenis van de data is niet altijd goed bekend. Voorbeelden van deze industriĆ«le toepassingen zijn procesoptimalisatie, robotica, autonoom rijdende auto’s, predictive maintenance voor gebouwen of machines, en slimme energiesystemen. 

Domeinkennis is essentieel

Domeinkennis is essentieel om succesvolle industriĆ«le KI toepassingen te ontwikkelen. Hier ligt dan ook een mogelijkheid om onze Europese ‘achterstand’ op het gebied van KI in te halen. Het is eenvoudigweg niet mogelijk om een KI expert een 5-daagse cursus engineering te geven en te verwachten dat deze begrijpt wat engineering is. Het omgekeerde is ook niet mogelijk: met een cursus van een paar dagen maak je van een engineer nog geen KI expert.

Om het gat tussen engineers en KI experts te overbruggen zijn specialisten nodig die beide werelden goed kent. Daarnaast zullen deze specialisten de nodige business development vaardigheden moeten hebben om de economische meerwaarde van de KI oplossing aan te tonen.

Meer weten?

In het nieuwe Microniek (precision engineering) magazine kan je mijn overzichtsartikel “Diving into Deep Learning” lezen. Je kan deze ook downloaden via onderstaande link.

A.J.N. van Breemen, Diving into Deep Learning, Microniek, 2018-06.

Geef een reactie