AI is een nieuwe manier van programmeren

AI is een nieuwe manier van programmeren

Artificial Intelligence is een nieuwe manier van programmeren die de laatste tijd veel aandacht krijgt. Dat is ook niet verwonderlijk, want deze technologie stelt je in staat in korte tijd applicaties te ontwikkelen die tot voor kort niet mogelijk waren.

Nieuwe manier van programmeren

Ter voorbereiding van mijn presentatie voor de Tweakers Meetup: Kunstmatige Intelligentie wilde ik een demo maken dat de kracht van AI laat zien. AI is een nieuwe manier van programmeren. Bij de traditionele manier van programmeren begin je met een dataset en schrijf je een programma. Een computer neemt de dataset en programma als input en genereert dan een output.

Bij de nieuwe AI manier van programmeren wissel je de rollen van output en programma om. Nu geeft je een computer de data en de gewenste output. De computer geeft dan als een output een programma die de dataset omzet in de gewenste output.

 

Er is een groot voordeel bij deze laatste manier van programmeren. Door gebruik te maken van een grote dataset van het probleem dat je aan het oplossen bent ben je niet afhankelijk van de domeinkennis van de programmeur en de aannames in je modellering. Hierdoor worden de programma’s beter.

Emoties herkennen met AI

Om dit te illustreren tijdens mijn presentatie heb ik een demo gemaakt. Het idee is om de computer te laten herkennen of ik neutraal, blij, verrast of boos kijk. Bij een traditionele aanpak zou ik zelf allerlei beeldbewerkingsfilters moeten ontwikkelen. Dit verreist domein kennis.

Voor mijn demo pas ik de nieuwe manier van programmeren toe en gebruik ik een zogenaamde deep learning convolutional neural network. Dit is een AI algoritme dat goed met beelden kan omgaan. Na een korte zoektocht heb ik een vrij beschikbare dataset gevonden van gezichten met verschillende gezichtsexpressies. Omdat het trainen van deze set 250 TFLOPS (!!!) vraagt heb ik gebruik gemaakt van een GPU hardware versneller bij een cloud provider. Het trainen van het neurale netwerk duurde nu maar een uurtje en $1.20!

Het resultaat staat hieronder in de video. Niet slecht voor een uurtje trainen in de cloud!

Geef een reactie