AI Expo 2018

AI Expo 2018

Gister was mijn eerste dag van mijn AI sabbatical. Laat deze nu samenvallen met het begin van de AI Expo in Amsterdam. Hoe toepasselijk!!

De AI Expo viel samen met de IoT Tech Expo en de Blockchain Expo. Dit kon je ook duidelijk merken. Als je aan de ene kant van de ruimte was dan werd je verteld dat al je problemen met een blockchain opgelost worden. Liep je naar de andere kant van de ruimte, dan kreeg je te horen dat AI en IoT je problemen oplossen.

Misschien had ik als analytisch techneut met business ervaring te veel inhoud verwacht van de AI Expo. Toch heb ik een aantal partijen gesproken die mij konden boeien doordat ze inhoudelijk wat te bieden hebben.

 

Yanomaly

De stand van Yanomaly viel direct op door het display met vele real-time grafieken en een opstelling met een mini stoommachine! De stoommachine dreef een aantal mini werktuigen aan, zoals een dynamo en hamer. Van elk van deze werktuigen werd iets gemeten en getoond op het display.

Yanomaly biedt AI aan voor (machine) data monitoring. Mij werd verteld dat ze algoritmes ontwikkeld hebben die kunnen detecteren of de productie en machine status afwijkt van normaal. Deze algoritmes worden ‘anomaly detection’ algoritmes genoemd. De werking hiervan werd gedemonstreerd door de last van een werktuig te verhogen. Dit had direct invloed op het gemeten periodieke signaal. Na enkele seconden werd er ook een signaal afgegeven dat er iets afwijkt van normaal.

Voor meer informatie ga naar https://www.machine-analytics.com/

 

PTC

Een ander bedrijf dat mij wist te fascineren is PTC. Dit bedrijf ontwikkelt geavanceerde IoT en Augmented Reality (AR) software oplossingen voor industriële toepassingen.

Ik werd vermaakt met een intrigerende IoT en AR demo. Tijdens de demo werd uitgelegd hoe sensor data van machines in de cloud wordt opgeslagen. Vervolgens kan de deze data op verschillende manieren gevisualiseerd of voor machine learning gebruikt worden.

Om het onderhoud van machines makkelijker te maken heeft PTC een AR oplossing ontwikkeld. Tijdens de demo werd de camera van een smartphone gebruikt om te kijken naar een opstelling van een machine. Zodra de machine herkent werd door de app op de smartphone zag je direct een AR overlay met informatie en animaties over de machine. Dit is wat mij betreft de toekomst voor elke service organisatie van complexe machines!

Voor meer informatie ga naar https://www.ptc.com/

Progress

Eerlijk is eerlijk, de stand van Progress trok in eerste instantie mijn aandacht omdat je een mini R2D2 robot kon winnen. Wie weet krijg ik binnenkort positief nieuws!

Na een kort gesprek kreeg ik door dat Progress een interessant cloud platform te bieden heeft voor (sensor) data analytics. Een aparte laptop met slides werd erbij gehaald om mij te laten zien hoe deze cloud oplossing werkt. Ik kreeg een demo te zien hoe je anomaly detection en prediction kan doen. De kracht van dit cloud platform is dat het hele proces van data verzamelen, preprocessen en model building grotendeels geautomatiseerd is.

Voor meer informatie ga naar https://www.progress.com/

 

Geef een reactie